perjantai 8. heinäkuuta 2016

Lämpökäsitys


Niin, kenkäkeskustelun lisäksi meillä on hämmentävän erilainen näkemys sopivasta sisälämpötilasta kuin Uncle B:llä - tai ehkä jopa kalifornialaisilla yleensä.

Talvella Kaliforniassakin on kylmä. Tai no ainakin Kaliforniassa asuvista talven lämpötilat tuntuvat kylmältä. Viime joulun aikaan pohjoisessa tuttavaperheen putket jäätyivät yhtenä yönä ja monena aamuna meilläkin oli maassa kuuraa.

Silloin keskustellaan siitä, kannattaako eristämätöntä taloa lähteä lainkaan lämmittämään. Monet eivät lämmitä, koska se on kallista. En tiedä kuinka kallista lämmittäminen voi olla, me olemme maksaneet siitä muutaman kympin kuussa. Kokonaan lämmittämättömän talon sisälämpötila voi olla lähellä ulkolämpötilaa - jopa vain noin viitisenkymmentä Fahrenheitia, eli palttiarallaa 10 celsiusastetta.

Ne, jotka lämmittävät taloaan, saattavat toisaalta lämmittää sitä hämmentävän lämpimäksi. 74 F / 23 C kuulostaa monista ihan hyvältä. Me koetimme pitää talon viime talvena noin 68 F:ssä / 20 C:ssä, mikä tuntui hupparissa ja villasukissa alimmalta siedettävältä lämpötilalta.

Kesä onkin sitten eri juttu. Jos on käytössä ilmastointi, niin sitä pitää käyttää! Tässä harvemmat kalifornialaiset tuntuvat säästävän. A/C:n aiheuttamista kuluista keskustellaan, mutta niitä pidetään pitkälti välttämättöminä.

Yli 100 F:n (n. 38 C) päivät ovatkin ilman ilmastointia ikäviä, niitä koettiin pohjoisessa muutamia viime kesänä. Täällä etelässä, rannan tuntumassa lämpötila on kuitenkin harvoin edes yli 80 F / n. 27 C. Me suomalaiset siis pohdimme, mahtaako tuolle ilmastoinnille käyttöä ollakaan.

Uncle B., toimistot, kaupat ja julkiset tilat kuitenkin lyövät kesäpäivinä A/C:n tavoitelämpötilaksi esimerkiksi sen talvella juuri ja juuri siedettävissä olleen 68 F (tai vähemmän). Voi amerikkalaiset, aina en ymmärrä teitä. Onko tarkoitus palella sekä talvet että kesät?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti