sunnuntai 4. syyskuuta 2016

I hate Airbnb

Pian muuton jälkeen meille selvisi, että aidantakainen naapuri ei itse asu omistamaansa taloa. Miltei vastapäätä asuva virkeä täti tiesi kertoa, että aidantakaista taloa kutsutaan nimellä hotelli. 

Sen oli vuosi - pari sitten ostanut Arizonassa asuva herra, joka tarun mukaan oli silloin hankkinut sen siskolleen. Sisko ei kuitenkaan koskaan saapunut taloon. Sen sijaan tuli viikonloppu- ja viikkovieraita, ryhmä toisensa jälkeen.

Keväällä yhden kerran hermostuin. Kello kävi kahta yöllä ja talossa pidettiin edelleen kovaäänisiä allasbileitä. En saanut nukuttua ja lapsetkin heräilivät. Marssin tukka pystyssä, kirjavassa aamutakissa nojaamaan aidantakaisten ovikelloon, ja kun sitä ei kuultu, koputin niin pitkään, että avasivat.

Ulkomaiset vieraat eivät halunneet vihaisen rouvan kutsuvan paikalle poliisia, vaan päättivät lopettaa juhlansa saman tien. Seuraavana päivänä otin Airbnb-sivuston kautta yhteyttä omistajaan ja kerroin, etten ensi kerralla viitsi mennä soittelemaan kelloa - soitan sen sijaan poliisille suoraan. Koko kesä onkin ollut rauhaisaa. (Mitä nyt päinvastaisella puolella ihan pysyvästi asuva naapuri pitää omia juhliaan.)

Omistaja kertoi tässä yhteydessä tarinan appivanhemmistaan, jotka pian muuttavat taloon asumaan. Sitä vuokrataan nyt vain tilapäisesti, kulujen kattamiseksi, ymmärränhän sen varmaan - nyyh.

Tänä viikonloppuna paikka oli selvästi vuokrattu juhlatilaksi. Toissailtana sinne kulki väkeä paremmissa pukimissa ja altaan ympärillä tanssittiin. Se melu loppui pilkulleen kymmeneltä. Mutta, koska talo vuokrataan vähintään kolmeksi vuorokaudeksi, tänään siellä vietetään viimeistä iltaa, eikä niin välitetä säännöistä enää. Laulu ja keskustelu kaikuvat.

Olen kuukausien aikana alkanut vihata Airbnb-systeemiä syvästi. Naapurustomme on pääosin rauhallinen ja mukava (no ne toiset naapurit kyllä...), mutta sitten ovat nämä jatkuvat, satunnaiset kävijät ties mistä. 

Tajuan, että se on edullinen ja kiva tapa matkustaa. Niinpä aidantakaisella talolla vietetään ikuista lomaa, ainaista kesää, jokailtaista puutarhapartyä. Mutta meidän pitää nousta aikaisin töihin. Meillä joku nukkuu kipujensa kanssa muutenkin huonosti. Meillä on väsyneitä lapsia. Ja samoin on kymmenissä muissa taloissa, joihin hotellin melu kuuluu.

Airbnb:t - ainakin tällä tavoin etähoidetut - ovat tuskallinen kiusa naapurustolleen. Omistajan pitäisi edes itse olla aidan takana kokemassa aiheuttamansa riesa. En yhtään ihmettele, että joku puuhaa jo adressia moisen touhun kieltämiseksi tässä kaupungissa. Varmasti allekirjoitan sen itsekin.


6 kommenttia:

  1. Me olemme viime vuosina asuneet useammissa Airbnb-kämpissä eri puolilla maailmaa. Melkein joka paikassa on annettu melko tarkat ohjeet siitä miten asumusta toivotaan pidettävän, kuinka siellä toivotaan vieraiden käyttäytyvän. Me olemme olleet toiveitten mukaisesti mahdollisimman hiljaisia ja siistejä vieraita.

    Minusta Airbnb on sinänsä ihan mainio konsepti. Mutta paljon riippuu omistajasta ja siitä mihin sävyyn ja hintaan hän taloa toisten käyttöön tarjoaa, ja toisaalta myös vieraista ja siitä kuinka he osaavat ottaa toiset ympärillään huomioon.

    Toivotaan, että teidän naapurusto nyt joka tapauksessa kerta kaikkiaan rauhoittuisi ja saisitte öisin nukuttua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kata, samaa toivomme itsekin. Ymmärrän tosiaan tuon, etttä matkalaisen näkökulmasta Airbnb on mainio konsepti. Erityisesti lapsiperheen näkökulmasta ajatellen on varmaan tosi paljon mukavampaa asua loma-aika oikeassa kodissa kuin hotellissa.

      Lasten ääniä kuuntelemmekin aidan takaa mielellämme. Siellä on tosiaan uima-allas tarjolla, ja se kuulostaa olevan monelle pienelle ihmiselle suuri riemun aihe!

      Valitettavasti, kun kävijöitä on paljon, joukkoon mahtuu aina niitä, jotka eivät ota toisia huomioon - ja sellaisia ei tarvitse olla kuin vaikkapa yksi kymmenestä kävijästä, kun riesa naapureista tuntuu jo jatkuvalta.

      Poista
  2. Airbnb on hyvä idea, vaikka itse emme ole sitä käyttäneet. Meidän asuntoyhtiössä (München)pari asuntoa on jatkuvassa Airbnb käytössä ja se on erittäin häiritsevää, koska vieraat viipyvät 1-2 yötä. Koko sisäpiha vilisee vieraita ihmisiä, aamulla/keskellä yötä herää matkalaukkujen pöyrien ääniin. Viime viikolla yksi vieras keräsi sisäpihamme kukkia muovipussiin, vain kukan. Meidän kaunis ruusupenkki oli jo lähes riivitty kunnes ehdin "hätiin". Asuntopulan takia Airbnb on Münchenissä kielletty, sakkomaksu voi olla jopa 50.000€

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin, että koette tuollaisen häiritsevänä. Asuntoyhtiössä se varmaan korostuu vielä enemmän kuin meillä, joilla sentään on muutama metri ja se aita välissä.

      Kertomasi ruusupensaan riipijästä havainnollistaa hyvin sitä, miksi Airbnb:t ovat riesa. Jotkut matkalaiset eivät vain kerta kaikkiaan ajattele toisia/sääntöjä/tapoja ollenkaan.

      Toivottavasti teidänkin kulmilla meno rauhoittuisi!

      Poista
  3. Vähemmästäkin palaa kyllä käämi, itseäni on viimeaikoina riipinyt ihan pysyvien naapureiden jatkuva autonpuunaus. Autot ovat täällä Kaliforniassa niin kunnia-asia, että niitä sitten imuroidaan autoradiota huudattaen päivästä toiseen. Harmi, kun eivät vaan satu kuuntelemaan mitään minulle mieluisaa musiikkia ja kaiken lisäksi minä haluaisin keskittyä webinaariin, en gangstaräppiin.

    Ihmetyttää kyllä airBnB ja ihmisten ajattelemattomuus kyllä muutenkin, kun on itse perisuomalaisesti tottunut olemaan hiljaa ja poissa toisten silmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autoihin tosiaan suhtaudutaan täällä eri tavoin. Joillekin se on supertärkeä. Toiset taas ajavat sellaisella, joka on jo ollut muutamassa kolarissa, eivätkä suunnittelekaan korjaavansa.

      Mutta joo, tuossa on ollut itselläni täällä ihan opettelemista, että saan olla näkyvillä ja kuuluvilla, saan viedä tilaa ja aikaa, ehkä röyhkeästikin. Se onkin minusta nykyään ihan ok - mutta silti kai voisi muistaa ne käytöstavat kumminkin, ja toisten huomioimisen. Niin kuin vaikka siellä Airbnb:ssä.

      Poista