maanantai 27. helmikuuta 2017

Töissäkäyvä äiti

Koulun toimistosta soitettiin kesken työpäivän. Näin vastaamattoman puhelun vasta muutaman minuutin päästä ja riensin taukotilaan soittamaan takaisin.

Numero on koulupiirin yhteinen ulossoittonumero, joten jouduin vain arvaamaan, mistä minua oli tavoiteltu. Kallistuin olettamaan, että alakoulun terveydenhoitajalla olisi ollut asiaa kuopuksen astmanhoidosta ja koetin ensin sinne.

Valikossa oli neljä kerrosta. "Jos olet soittamassa alakouluun, valitse yksi... jos olet soittamassa kouluun A, valitse yksi, jos olet soittamassa kouluun B, valitse kaksi..." Meni ainakin viisi minuuttia, ennen kuin sain langanpäähän ihmisen. Joka pidemmän tovin tilannetta tarkasteltuaan kertoi, ettei alakoululta oltu tavoiteltu.

Asian selvittelyä hidasti se, että henkilön piti saada selville minun nimeni. Etunimi ja sukunimi. Eihän se tietenkään selvinnyt sanomalla, ja tavatakin piti kahteen kertaan. Vilkuilin kelloa, kokous alkaa, voinko nyt ihan samantien ilmoittaa, että muutatte sinne rekistereihin nimeni ja se on vastedes Sally Smith?

En koettanut samaa rumbaa yläkoululle, vaan soitin puolisolle. Varmaan hänelle jo tämän minun puhelinsirkukseni aikana jostain soitettiin? Ei kuulemma mistään. Mutta hän voisi jonotella seuraavat viisi minuuttia ja soitella yläkouluun.

Myöhemmin sain tekstiviestin. Puhelu oli tullut yläkoulun toimistosta. He olisivat kyselleet unohtunutta poissaololappua.

Otin hiukan kierroksia. Keskellä päivää ei aikuisille soitella töihin poissaololappujen takia! Jos koulusta soitetaan töihin keskellä päivää, se tarkoittaa hätätilannetta! Mitä ihmettä ne oikein ajattelivat - poissaololappu!

Puoliso totesi hyvin rauhallisesti, että juuri siksihän koulun toimistosta tavoiteltiin lapsen äitiä, eikä isälle soitettu ollenkaan. Isä on töissä.

Rauhoituin ja totesin ajatusteni kompastuneen varsin pohjoismaalaiseen kuoppaan. Niinpä joo. Töissäkäyvä äiti... Onko kummempaa kuultu?



sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Viisi yksityiskohtaa kalifornialaisesta arjesta

Ulkosuomalaisissa blogeissa on viime viikkoina kirjoiteltu arjen yksityiskohdista. Tekstejä on ollut hauska lukea! Omaa arkea piti pohtia hetki. Kaikki näyttää omaan silmään jo niin tutulta.


Talon lämmitys hoituu tällaisilla katon rajaan asetetuilla räppänöillä. Ullakolle asennettu kaasukattila puskee näistä huoneisiin lämmintä ilmaa.


Ruoka- ja kosmetiikkatuotteiden pakkauksissa tapaa olla mukavia pieniä tarinoita, jotka kuvaavat tuotteen syntyä tai kuluttajan käyttökokemusta.


Takaovelle kootut hiekkasäkit koettavat pitää sadeveden ulkona. Meidän hiekkasäkit ovat muovia, sillä ne hankittiin viimeisimmän kovan sateen aikana - kun oikeanlaiset säkit olivat jo kaikkialta loppuneet. Nämä toimittivat silti virkansa ihan hyvin.


Juotavaksi ja ruoanlaittoon tarkoitettu vesi toimitetaan meille tällaisissa pulloissa. Käytämme lähdevettä, monet muut suodattavat hanaveden ja ovat siihen aivan tyytyväisiä. Minusta suodatetussa vedessä on sivumaku. Lisäksi löytyy ristiriitaisia tietoja siitä, mitä kaikkea suodattimet suodattavat. Jos pelkkä kalkki poistetaan, jäljelle jäävät vielä esimerkiksi lääkejäämät.


Suur-L.A:n alueella on pakko, ehkä kliseisesti, mainita vielä liikenne, sillä se on iso tekijä arjessa. Kuvassa me seisomme meille vihreissä valoissa odottamassa, että vasemmalta päin punaisia ajava jono tyhjentyisi, ennen kuin meidän valomme on jälleen punainen. Ei tyhjentynyt. Yritimme mennä suoraan, mutta tästä ei lopulta päästy kuin kääntymällä oikealle. Sen onneksi saa tehdä myös punaisia vasten.

torstai 9. helmikuuta 2017

Arizonassa

Kävimme minilomalla Arizonassa. Vapaa perjantai - ja tahattomasti perään sairastettu maanantai - eivät meistä kuulosta pitkältä lomalta. Töihin palattuamme saimme kuitenkin molemmat puolison kanssa kuulla niin leikillisen "oletko tosiaan vielä töissä täällä" -tiedustelun että useita vakavasti lausuttuja "tervetuloa takaisin" -toivotuksia. Joku kysyi, olinko käynyt Suomessa.

En. Mutta täällä siis kävin:



Koko perheen vaellus Lake Havasulla, aivan Kalifornian ja Arizonan rajalla. Täällä oli kesäisen lämmintä ja keväisen karua.

Ajoimme Lake Havasu Cityyn jo torstai-iltana töiden jälkeen. Yllättävän hyvin lapset jaksoivat perjantainakin, vaikka perillä oltiin pikkutunneilla ja aikaero varasti yhden tunnin.

Löysimme myös kivan leikkipuiston, jossa  leikittiin ja istuttiin t-paidat päällä. Kävin ostamassa kemikaliosta aurinkorasvaa.



Matkamme jatkui kohti Sedonaa, ja teiden varsilla alkoi näkyä lunta. Lapset ihastuivat takapenkillä ja vaativat pysähdystä. He halusivat tietää, onko lumi oikeaa ja miltä se tuntuu. Ikään kuin eivät tietäisi! Huoltoasemalla pysähdyttäessä kaksi pienempää kastelikin sitten itsensä lumipenkassa.


Sedonaa lähestyessämme me aikuiset lopulta ymmärsimme, ettei lumi ulkona johtunut vain siitä, että olisimme ajelleet vuorilla. Lumi ei kadonnut minnekään - ulkona oli oikeasti kylmä!

Aloin kysellä, oliko kaikille lapsille otettu edes takkeja mukaan. Kun olimme käyneet rekisteröitymässä seuraavan päivän juoksuun, etsimme pikkukaupungista viimeisen auki olleen vaatekaupan ja kävimme ostamassa lapasia ja myssyjä.



Aamuvarhaisella auto oli kohmeinen, eikä ketään tarvinnut patistella käyttämään myssyä. Sedona Marathon Event oli silti houkutellut paikalle noin 3500 osanottajaa.

Koska kaikki mukana olleet kolme aikuista halusivat osallistua tapahtumaan, olimme ilmoittaneet mukaan myös lapset. Puoliso juoksi yhdessä vieraamme kanssa, lapset kävelivät minun kanssani. 

Matkaan kuului hyvä määrä iloa ja marmatusta sekä reppuselässä kantamista. Huoltopisteen tarjoamat banaanit ja vesi tulivat kahden mailin kohdalla ihan tarpeeseen.

Maaliin nuorin halusi juosta. Kuuluttaja ilmoitti ääneen hänen nimensä, ja lapsi tempautui mukaan tunnelmaan. "Tämä oli kivaa, koska mennään uudestaan?"

Iltapäiväksi ajelimme Grand Canyonille, kun se oli siinä melkein vieressä.



Ja illaksi etsimme hyvän grilliruokaravintolan. Sen antimia keskimmäinen tyttö sitten turskautteli pitkin viimeisen hotellin aamiaishuonetta seuraavana aamuna. Muut menivät hotellin altaaseen uimaan, minä jäin lapsen kanssa huoneeseen lepäilemään, kunnes oli aika lähteä kotimatkalle.



Super Bowl -sunnuntaina tiet olivat tavallista tyhjempiä, olimme kotona ennen iltamyöhää. 

Maanantaina vatsapöpö kaatoi molemmat aikuiset ja puoliso ei ole aivan terässä vieläkään. Seikkailulla on hintansa.